Aminokwasy - właściwości
: 19 sty 2020, o 16:39
Cześć wszystkim. Mam takie pytanie na pracy domowej z biochemii:
Trypsyna katalizuje hydrolizę wiązania peptydowego utworzonego przez grupy karboksylowe aminokwasów których łańcuchy boczne mają w pH=8 ładunek dodatni. Który z poniższych peptydów może być trawiony przez trypsynę?
Wybierz jedną odpowiedź:
a. Asp-His-Ser-Ala-Cys
b. Glu-Ser-Arg-Ala-Leu
c. Glu-Cys-Ser-His-Lys
d. Cys-Leu-Phe-Asp-Glu
e. Asn-Cys-Met-Asp-Gly
Odpowiedź to b. Ale nie mogę zrozumieć dlaczego.
Myślałam, że w pH=8 to kwaśne AA takie jak Glu i Asp będą raczej ujemne ze względu na to, że obie grupy karboksylowe (jedna w łańcuchu bocznym) oddadzą jony H i będą w formie COO- (ze względu na niskie pKa). Co jest nie tak z moim rozumowaniem?
Dziękuję za pomoc.
Trypsyna katalizuje hydrolizę wiązania peptydowego utworzonego przez grupy karboksylowe aminokwasów których łańcuchy boczne mają w pH=8 ładunek dodatni. Który z poniższych peptydów może być trawiony przez trypsynę?
Wybierz jedną odpowiedź:
a. Asp-His-Ser-Ala-Cys
b. Glu-Ser-Arg-Ala-Leu
c. Glu-Cys-Ser-His-Lys
d. Cys-Leu-Phe-Asp-Glu
e. Asn-Cys-Met-Asp-Gly
Odpowiedź to b. Ale nie mogę zrozumieć dlaczego.
Myślałam, że w pH=8 to kwaśne AA takie jak Glu i Asp będą raczej ujemne ze względu na to, że obie grupy karboksylowe (jedna w łańcuchu bocznym) oddadzą jony H i będą w formie COO- (ze względu na niskie pKa). Co jest nie tak z moim rozumowaniem?
Dziękuję za pomoc.