Strona 1 z 2

Selektywna przepuszczalność bŁony komórkowej

: 20 wrz 2006, o 19:36
autor: dracke
Witam, mam takie zadanie :
"Opisz doświadczenie obrazujące selektywną przepuszczalność błony komórkowej"

Błagam niech ktoś poda przykład takiego doświadczenia

Zjawiska osmotyczne

: 20 wrz 2006, o 20:04
autor: MiRACiDiUM
Temat doświadczenia: Badanie właściwości błony selektywnie przepuszczalnej.

Materiały:
- błona selektywnie przepuszczalna (można użyć pęcherza wieprzowego lub błony używanej w dializerach),
- szeroki cylinder miarowy,
- wąski cylinder miarowy,
- 25% roztwór sacharozy,

Metoda:
W szeroki cylinder wlać wodę. W wąski cylinder wlać roztwór sacharozy, na wylocie umocować szczelnie błonę, odwrócić błoną do dołu. Zaznaczyć poziom roztworu w wąskim cylindrze i zanurzyć w wodzie, w szerokim cylindrze. Zaznaczyć poziom wody w szerokim cylindrze. Po upływie kilkunastu godzin sprawdzić poziom cieczy w obu cylindrach.

Obserwacje:
Poziom cieczy w cylindrze szerszym zmalał, a w wąskim cylindrze zwiększył się.

Wnioski:
Zastosowana błona ma właściwości błony selektywnie przepuszczalnej. Nastąpiła osmoza, w wyniku czego rozpuszczalnik (woda) przemieścił się do roztworu o wyższym stężeniu substancji osmotycznie czynnej (sacharozy). Układ dąży do wyrównania stężeń po obu stronach poprzez ruch solwentu przez błonę.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Pozdrawiam!

Re: Selektywna przepuszczalność bŁony komórkowej

: 20 wrz 2006, o 20:21
autor: dracke
wielkie dzięki :-D

tylko jedno pytanie: co to jest solwent? :/

Re: Selektywna przepuszczalność bŁony komórkowej

: 20 wrz 2006, o 20:21
autor: Vinci
1) Naczynie przedzelić w poprzek bloną polprzepuszczaną (na przyklad pecherzem świni - mozna dostac w sklepach miesnych)

2) Błona jest nierpzepuszczalna dla reszt kwasowych (A-) a przepuszczalna dla K+

3) naczynie zaweirza dwa dysocjujące, z rozną predkością, roztwory soli KA (wyzsze stęzenie po lewej stronie)
4) wkladamy miliwoltomierz ( po jedej elektordze w kazdym przedzale)- wskaznik nie wykarze roznicy potencjałów.

5) joky K+ dyfundują zgodnei z gradientem steżen do roztwory z prawej strony błony
6) po pewnym czase usatli sie rowmowaga miedzy obiema sronami, bedze wiecej jonow k+ po prawej stronie (tylesamo bedze dyfundowalo z lewej na prawa co z prawej na lewa)
7) dalszej dyfuzji beda przeciwdzalaly sily elektorstatyczne
w prawym przedzale powstanie naddatek ładunków dodatnich i wskazówka miernika pokaze roznice potencjalów ( po prawej bedze wiecej dodatnich a po lewej ujemnych)


przeczytaj uwaznie kilak razy bo to trzeba przetrwaicsobie w glowie

Re: Selektywna przepuszczalność bŁony komórkowej

: 20 wrz 2006, o 20:28
autor: MiRACiDiUM
dracke pisze:tylko jedno pytanie: co to jest solwent?
solwent - rozpuszczalnik
solut - substancja rozpuszczona

Re: Selektywna przepuszczalność bŁony komórkowej

: 20 wrz 2006, o 20:39
autor: Mawr
A ja dodam takie doswiadczenia jak:
- plazmoliza komórki roslinnej
- liza np erytrocytu

Re: Selektywna przepuszczalność bŁony komórkowej

: 20 wrz 2006, o 20:58
autor: MiRACiDiUM
Mawr pisze:liza np erytrocytu
Właśnie, dojrzały erytrocyt człowieka nie dysponuje mechanizmami regulacyjnej zmiany objętości w środowisku nieizotonicznym i zachowuje się jak osmometr. Na objętość erytrocytu (V) składa się objętość osmotycznie aktywna (0,7V) i objętość osmotycznie nieaktywna (0,3V). Gdy objętość komórki przekroczy pewną granicę, krwinka pęka czyli następuje hemoliza. Warto też dodać, że oporność osmotyczna erytrocytów jest parametrem diagnostycznym w praktyce laboratoryjnej.

Re: Selektywna przepuszczalność bŁony komórkowej

: 22 wrz 2006, o 09:17
autor: Aniaww
No - większość naszych komórek tak działa, dlatego zastrzyki rozpuszcza się w orztworze soli fizjologicznej itp.

Naskórek zabezpiecza nasze ciało przed wyschnięciem ale również przez napływem wody.

Mechanizmy osmotyczne mają np. pierwotniaki - wodniczki tętniące u pierwotniaków słodkowodnych. Bakterie dostosowują chyba swój potencjał do środowiska, zresztą, te chorobotwórcze, pasożytnicze i po prostu mieszkające w naszym ciele oraz symbiotyczne mają ułatwione zadanie.

Re: Selektywna przepuszczalność bŁony komórkowej

: 22 wrz 2006, o 10:03
autor: MiRACiDiUM
Naskórek zabezpiecza nasze ciało przed wyschnięciem ale również przez napływem wody.
Ale po dłuższym przebywaniu w wodzie można zauważyć, że skóra się marszczy, bo woda napływa do komórek i zwiększa ich objętość. Najlepiej to widać chyba na opuszkach palców. To też zjawisko osmotyczne.

Re: Selektywna przepuszczalność bŁony komórkowej

: 22 wrz 2006, o 11:50
autor: Aniaww
No - ale wierzchnia warstwa naskórka zawiera komórki martwe, zrogowaciałe - czy nie jest to w pierwszym rzędzie przypadkiem raczej wypełnienie wodą? No, ale tak czy inaczej te pod nimi pewnie ulegają osmozie.

Re: Selektywna przepuszczalność bŁony komórkowej

: 22 wrz 2006, o 11:55
autor: Mawr
Aniaww pisze:Bakterie dostosowują chyba swój potencjał do środowiska,
Chyba nie do konca.
Cytoplazma bakterii jest duzo gesciejsza od cytoplazmy komórek eukariotycznych. A elementem zabezpieczającym bakterie przed pękaniem to mocna sciana komorkowa. Dlatego tez antybiotyki zaburzajace budowe sciany komórkowej takie jak np penicylina sa zabójcze dla bakterii.

Re: Selektywna przepuszczalność bŁony komórkowej

: 22 wrz 2006, o 12:25
autor: MiRACiDiUM
Dzięki temu np. bakterie halofilne potrafią przetrwać nawet w środowisku o zasoleniu 60%. Imponujące zdolności ma także skorupiak słonaczek Artemia sp.. Chociaż stężenie soli w jego organizmie jest stałe, radzi sobie nawet z 20-procentowym zasoleniem.

Re: Selektywna przepuszczalność bŁony komórkowej

: 22 wrz 2006, o 12:29
autor: Aniaww
No - tu nie do końca.
o ile w przypadku roślin możliwe jest otzymanie protoplastów w zawiesinie, chociaż zaraz zaczną się otaczać ścianą, to w przypadku bakterii nie jest to możliwe, no, poza prątkami - Mykoplazmy bodajże.

Zresztą - napływ wody w przypadku organizmów jednokomórkowych ze ścianą jest mniej groźny niż odpływ, i to właśnie miałam na myśli, bo zwyczajnie po osiągnięciu równowagi napływ wody ustanie, a w równowadze ma znaczenie i potencjał osmotyczny i zwykłe ciśnienie hydrostatyczne. Czyli więcej wody w pewnym momencie nie wpłynie, bo ciśnienie hydrostatyczne nie pozwoli.

Czyli normalnie bakteria żyje całkiem nieźle, gorzej w wodzie słonej. nie bez przyczyny posolone mięso jest dłużej świeże.