Strona 1 z 1

"Cukry w grzybach"

: 12 paź 2006, o 20:30
autor: Visa
czy coś o tym wiecie bo ja nic konkretnego nie znalazłam poza tym że sa w grzybach cukry.

Re: "Cukry w grzybach"

: 12 paź 2006, o 21:37
autor: bagatha
W komórkach grzybów węglowodanów jest znacznie mniej, niŻ białek i są inne niŻ w roślinach. W grzybach nie ma krochmalu, którego jest duŻo w komórkach roślin, został on zamieniony przez glikogen - substancję zapasową występującą u zwierząt. Właściwością glikogenu grzybów jest specyficzny cukier - mikoza czyli tregaloza, spotykany jedynie u nich. Węglowodany grzybów są lepiej przyswajane niŻ roślinne i tak samo dobrze jak występujące w mleku i białym pieczywie.

Kod: Zaznacz cały

ciecinski.eco.pl/grzyby_2.html

!

: 17 paź 2006, o 13:05
autor: stober
bagatha pisze:Właściwością glikogenu grzybów jest specyficzny cukier - mikoza czyli tregaloza, spotykany jedynie u nich.
Rozumiem, Że literówka :) Trehaloza winno być. Równiez mannitol jest charakterystyczny dla grzybów.