Bakterie asymilujące azot.
: 12 kwie 2012, o 19:07
Zadanie z Witowskiego
Które z niżej wymienionych mogą być źródłem azotu dla symbiotycznych bakterii w przedżołądkach przeżuwaczy?
Źródłem azotu mogą być:
1. białko wytwarzane przez orzęski w żwaczu,
2. mocznik z krwi,
3. białko z pokarmu zjadanego przez zwierzę,
4. azot atmosferyczny,
5. produkty fermentacji pokarmu w czepcu.
Prawidłowe odpowiedzi to 2 i 4, ale czy mogę prosić o jakieś sensowne wytłumaczenie?
Które z niżej wymienionych mogą być źródłem azotu dla symbiotycznych bakterii w przedżołądkach przeżuwaczy?
Źródłem azotu mogą być:
1. białko wytwarzane przez orzęski w żwaczu,
2. mocznik z krwi,
3. białko z pokarmu zjadanego przez zwierzę,
4. azot atmosferyczny,
5. produkty fermentacji pokarmu w czepcu.
Prawidłowe odpowiedzi to 2 i 4, ale czy mogę prosić o jakieś sensowne wytłumaczenie?