Glukoza nie pełni funkcji transportującej u roślin
: 30 wrz 2017, o 18:51
Witam mam kilka pytań na które nie mogę znaleźć odpowiedzi, a mianowicie:
Dlaczego III - rzędowa struktura przestrzenna białek charakteryzuje wszystkie białka enzymatyczne?
Dlaczego glukoza nie może pełnić funkcji transportującej u roślin?
(Moja odpowiedź: ponieważ ma właściwości redukujące. Ale nie wiem na jakiej zasadzie i co może tam zredukować.)
Wykaż zależność między niedoborem wody, a zmniejszeniem się ilości tłuszczu w garbach wielbłąda.
(Moja odpowiedź: Wielbłąd w garbach gromadzi tłuszcz, który zużywa w procesach metabolicznych, których produktem ubocznym jest woda metaboliczna. Niedobór wody jest więc spowodowany zmniejszeniem się ilości tłuszczu w garbach. Ale nie wiem też czy to dobrze.)
Dlaczego hemoboglobine zaliczamy do białek złożonych o IV- rzędowej strukturze?
Dlaczego III - rzędowa struktura przestrzenna białek charakteryzuje wszystkie białka enzymatyczne?
Dlaczego glukoza nie może pełnić funkcji transportującej u roślin?
(Moja odpowiedź: ponieważ ma właściwości redukujące. Ale nie wiem na jakiej zasadzie i co może tam zredukować.)
Wykaż zależność między niedoborem wody, a zmniejszeniem się ilości tłuszczu w garbach wielbłąda.
(Moja odpowiedź: Wielbłąd w garbach gromadzi tłuszcz, który zużywa w procesach metabolicznych, których produktem ubocznym jest woda metaboliczna. Niedobór wody jest więc spowodowany zmniejszeniem się ilości tłuszczu w garbach. Ale nie wiem też czy to dobrze.)
Dlaczego hemoboglobine zaliczamy do białek złożonych o IV- rzędowej strukturze?