Strona 1 z 1

Glukoza nie pełni funkcji transportującej u roślin

: 30 wrz 2017, o 18:51
autor: drmac
Witam mam kilka pytań na które nie mogę znaleźć odpowiedzi, a mianowicie:
Dlaczego III - rzędowa struktura przestrzenna białek charakteryzuje wszystkie białka enzymatyczne?

Dlaczego glukoza nie może pełnić funkcji transportującej u roślin?
(Moja odpowiedź: ponieważ ma właściwości redukujące. Ale nie wiem na jakiej zasadzie i co może tam zredukować.)

Wykaż zależność między niedoborem wody, a zmniejszeniem się ilości tłuszczu w garbach wielbłąda.
(Moja odpowiedź: Wielbłąd w garbach gromadzi tłuszcz, który zużywa w procesach metabolicznych, których produktem ubocznym jest woda metaboliczna. Niedobór wody jest więc spowodowany zmniejszeniem się ilości tłuszczu w garbach. Ale nie wiem też czy to dobrze.)

Dlaczego hemoboglobine zaliczamy do białek złożonych o IV- rzędowej strukturze?

Re: Problematyczne zadania

: 9 lip 2018, o 18:27
autor: Elsa
1. Struktura III rzędowa to pofałdowanie łańcucha polipeptydowego, czyli stworzy on określoną konformację danego białka z wyróżnionym centrum aktywnym dopasowanym do substratu.
2. Glukoza jest cukrem redukującym - mogłaby reagować np. z innymi substancjami czy elementami strukturalnymi komórek i je redukować.
3. Wielbłąd w garbie gromadzi tłuszcz, który po przemianach metabolicznych da duże ilości wody metabolicznej, szczególnie ważnej, gdy w środowisku panuje niedobór wody. Jego zmniejszanie się w garbie jest związane z niedoborem wody w środowisku, bo jest on wykorzystywany do powstania wody metabolicznej.
4. Hemoglobina to białko składające się z 4 podjednostek białkowych (IV rzędowa struktura) połączonych z niebiałkową cząsteczką hemu (złożone)