Strona 1 z 1

Hodowla drożdży - podłoże

: 15 sie 2010, o 15:03
autor: ktos195xD
Witam
Poszukuję informacji dotyczących różnego rodzaju podłoży do hodowli drożdży. czy możecie podać w tym temacie przykłady przepisów na takowe podłoże? Ktoś doradził mi zrobienie go żelatyny (bądź agaru) i glukozy, ale wydaje mi się to zbyt proste, aby okazało się skuteczne . Od razu chcę zaznaczyć też, że kupno gotowego podłoża absolutnie nie wchodzi w rachubę .Zastanawiam się również, czy jest jakiś w miarę pewny (oraz co ważniejsze: możliwy do realizacji w warunkach domowych) sposób zabezpieczenia zawartości szalki przed rozwojem innych, niepożądanych grzybów, bakterii itd.

Re: Hodowla drożdży - podłoże

: 15 sie 2010, o 15:53
autor: wolframix
Myśle że najlepsze podłoże to Agar+Sacharoza+skrobia+woda

Re: Hodowla drożdży - podłoże

: 15 sie 2010, o 16:38
autor: Padre Morf
Ktoś doradził mi zrobienie go żelatyny (bądź agaru) i glukozy, ale wydaje mi się to zbyt proste, aby okazało się skuteczne

Wystarczy do tego zestawienia dodać pepton i już masz agar glukozowy Sabourauda.
Możesz jeszcze ew. dodać wyciąg mięsny i NaCl.
Zastanawiam się również, czy jest jakiś w miarę pewny (oraz co ważniejsze: możliwy do realizacji w warunkach domowych) sposób zabezpieczenia zawartości szalki przed rozwojem innych, niepożądanych grzybów, bakterii itd.

dodatek antybiotyku.

Re: Hodowla drożdży - podłoże

: 15 sie 2010, o 17:59
autor: ktos195xD
Dziękuję za pomoc, sam nie wpadłbym na dodanie bulionu mięsnego
Mam jednak jeszcze jedno pytanie: podobno mały dodatek kwasku cytrynowego bardzo korzystnie wpływa na rozwój drożdży, jako, że potrzebują one środowiska kwaśnego. Czy to prawda?

Re: Hodowla drożdży - podłoże

: 22 sie 2010, o 21:03
autor: yeast
YPD i YPG - skład da się chyba zgooglać.

Re: Hodowla drożdży - podłoże

: 4 wrz 2010, o 18:40
autor: ktos195xD
próbowałem, ale niestety nic nie udało mi się znaleźć

Ile około g agaru jest potrzebne na +/- pół litra podłoża?

Re: Hodowla drożdży - podłoże

: 21 lis 2010, o 19:41
autor: yeast
agar ma być 2%, wiec sobie policzP

Re: Hodowla drożdży - podłoże

: 21 lis 2010, o 19:46
autor: Tahyon
No ale jeżeli ktoś chce regulować kwaskiem cytrynowym pH podłoża bez pHmetrów albo choćby prostych testerów to szczerze życzę powodzenia. Drożdże są tolerancyjne na takie czynniki ale czy to aby wpłynie tak znacząco - tego pewien nie jestem