Strona 1 z 1

Zwiększanie trwałości mikroorganizmów

: 2 paź 2015, o 09:34
autor: Prometeusz
Hej, szukam informacji n/t możliwości przedłużenia trwałości mikroorganizmów w warunkach domowych. CHodzi głownie o grzybnie, ale znajduję informację raczej o bakteriach. Ehh.
"METODA C.O.R. Metoda C.O.R. to patent francuski dotyczący wiązania wyselekcjonowanych mikroorganizmów na odpowiednio dobranych nośnikach mineralnych. Właściwości fizyko-chemiczne, absorbcyjne, koagulacyjne i flokulacyjne (porowatość) tych składników pozwalają na:
-ochronę mikroorganizmów,
- wzrost zdolności enzymatycznych i reprodukcyjnych mikroorganizmów poprzez
chemio-osmoregulację."
A poniżej, że związane są te mikroorganizmy z jakimś rodzajem dolomitu z dna morza. Czyli że co, mieszają zawiesinę bakteryjną z gipsem czy innym kalcytem i tak sprzedają jako super - odporne mikroorganizmy?
Dobra, pogadałem sobie, a teraz konkret:
Czy w warunkach e. Semi-laboratoryjnych da się zwiększyć trwałość grzybni celulolitycznej?