Strona 1 z 1

Mikroflora drożdży w mojej kuchni - jak walczyć?

: 25 kwie 2017, o 15:06
autor: jsslash
Witam

Jestem piwowarem domowym i od dłuższego czasu borykam się z problemem infekowanania moich piw przez dzikie drożdże, które zostały zidentyfikowane w badaniu mikroskopowym w browarze.
Sam również prowadziłem obserwacje mikroskopowe jednak nie wiem o nich nic a zatem nie wiem jak z nimi walczyć.
Czy ktoś z szanownych kolegów wie jakie może być źródło takiej mikroflory? Drożdże w tak dużych ilościach zwykle nie występują, bo do rozrodu potrzebują dość specyficznych warunków i nie infekują scian, podłóg czy innych materiałów jak np pleśnie. Ma ktoś z szanownych kolegów wiedzę na temat pracy z hodowlą drożdży tzw dzikich? Myślałem o ozonowaniu mieszkania, może ktoś zna stężenia ozonu które poradzilyby sobie z drożdżami? Może ktoś z Gliwic chciałby mi pomóc i zrobić badanie mikrobiologiczne powietrza z mojej kuchni? Lub wskazać kogoś lub jakąś instytucję która pomoglaby takie badanie wykonać?

Pozdrawiam
Jacek