Doświadczenie z burakiem i ziemniakiem
: 4 gru 2007, o 18:50
Dostałam takie dwa doświadczenia do zrobienia:
1. W dwóch bulwach ziemniaka wytnij otwór o średnicy 1 centymetra. Do jednej z wydrążonych bulw wlej stężony roztwór soli kuchennej, a do drugiej nalej wody z kranu . Zaobserwuj , jak wyglądają te dwie bulwy po 24 godzinach.
2. Weź dwa jednakowe buraki ćwikłowe. Nadaj im kształt naczyń .W tym celu odetnij górną część, a w dolnej, większej części, wydrąż zagłębienie. Do jednego zkubków wlej do pełna wodę destylowaną lub wodociągowa, a do drugiego, także do pełna do pełna, roztwór cukru (3 łyżeczki cukru rozpuszczonego w 100 mililitrach, czyli w 1/2 szklanki wody). Nakryj oba buraki. Po 24 godzinach zaobserwuj poziom cieczy w burakach i ich twardość.
Narazie to co napisałam:
1. Ziemniak 1 [z solą kuchenną]: Roztwór cukrowy jest hipertoniczny dla ziemniaka. Komórki z roztworem cukru oddały wodę, żeby wyrównać stężenie (osmoza), czyli woda „przepływała z ziemniaka do roztworu”. Ziemniak zrobił się miękki oraz skurczył się. Na ściankach ziemniaka w wydrążonej dziurce pojawiła się kremowo-biała substancja (prawdopodobnie pleśń).
Ziemniak 2 [z wodą z kranu]: Roztwór wody jest hipotoniczny dla ziemniaka. Ziemniak napuchł (napęczniał), ponieważ woda zaczęła „wpływać do ziemniaka”. Stał się miękko-twardy.
2. Burak 1 [z wodą destylowaną, z kranu]: Woda destylowana nie została zabarwiona. Lecz do buraka wlałam również wodę zagotowaną. Wystąpiło natychmiastowe zabarwienie wody, ponieważ burak po przegotowaniu, lub w czasie gotowania wydziela barwniki (antocyjany).
Lecz nie wiem jak opisać buraka z roztworem cukru. I nie wiem dokładnie jak opisać buraka z wodą destylowaną [z kranu]. No i czy dobrze opisałam ziemniaki i czy nie za krótko.? D
Dzięki wielkie, jeśli ktoś mógłby mi pomoc *
1. W dwóch bulwach ziemniaka wytnij otwór o średnicy 1 centymetra. Do jednej z wydrążonych bulw wlej stężony roztwór soli kuchennej, a do drugiej nalej wody z kranu . Zaobserwuj , jak wyglądają te dwie bulwy po 24 godzinach.
2. Weź dwa jednakowe buraki ćwikłowe. Nadaj im kształt naczyń .W tym celu odetnij górną część, a w dolnej, większej części, wydrąż zagłębienie. Do jednego zkubków wlej do pełna wodę destylowaną lub wodociągowa, a do drugiego, także do pełna do pełna, roztwór cukru (3 łyżeczki cukru rozpuszczonego w 100 mililitrach, czyli w 1/2 szklanki wody). Nakryj oba buraki. Po 24 godzinach zaobserwuj poziom cieczy w burakach i ich twardość.
Narazie to co napisałam:
1. Ziemniak 1 [z solą kuchenną]: Roztwór cukrowy jest hipertoniczny dla ziemniaka. Komórki z roztworem cukru oddały wodę, żeby wyrównać stężenie (osmoza), czyli woda „przepływała z ziemniaka do roztworu”. Ziemniak zrobił się miękki oraz skurczył się. Na ściankach ziemniaka w wydrążonej dziurce pojawiła się kremowo-biała substancja (prawdopodobnie pleśń).
Ziemniak 2 [z wodą z kranu]: Roztwór wody jest hipotoniczny dla ziemniaka. Ziemniak napuchł (napęczniał), ponieważ woda zaczęła „wpływać do ziemniaka”. Stał się miękko-twardy.
2. Burak 1 [z wodą destylowaną, z kranu]: Woda destylowana nie została zabarwiona. Lecz do buraka wlałam również wodę zagotowaną. Wystąpiło natychmiastowe zabarwienie wody, ponieważ burak po przegotowaniu, lub w czasie gotowania wydziela barwniki (antocyjany).
Lecz nie wiem jak opisać buraka z roztworem cukru. I nie wiem dokładnie jak opisać buraka z wodą destylowaną [z kranu]. No i czy dobrze opisałam ziemniaki i czy nie za krótko.? D
Dzięki wielkie, jeśli ktoś mógłby mi pomoc *