Żel agarowy, płyn Lugola itd. =]
: 15 paź 2009, o 23:36
Jak zwykle mam pytanie. Dotyczy ono zadania 5 ze strony 109 podręcznika WSiP cz. 1, t. I, zakres rozszerzony.
Przygotowano płaskie naczynie z żelem agarowym zawierającym skrobię. Do tego żelu wetknięto kiełkujące 4 ziarna jęczmienia, które odpowiednio przygotowano:
ziarno 1 - przecięto na połowę
ziarno 2 - przecięto na połowę i przetrzymano 5 min we wrzącej wodzie
ziarno 3 - przecięto na połowę i wymoczono przez 5 min w kwasie siarkowym (nie podano którym =])
ziarno 4 - pozostawiono w całości (nie przecięto).
Uwaga: ziarna jęczmienia zawierają skrobię oraz enzym, który rozkłada ten węglowodan do glukozy podczas kiełkowania.
Po 15 godzinach na żel agarowy z tymi ziarnami naniesiono jodynę. Okazało się, że ciemnoniebieskie zabarwienie uzyskał cały żel agarowy poza miejscem wokół połówek ziarna 1.
a) sformułuj problem badawczy do tego doświadczenia
b) wyjaśnij wynik tego doświadczenia
Logiczne jest, że jodyna będzie zabarwiała miejsca ze skrobią na ciemnoniebiesko, bo płyn Lugola tak właśnie barwi skrobię ( cząsteczki skrobi absorbują jod). Skoro w pierwszym nie ma skrobi, to znaczy, że enzym zdążył rozłożyć skrobię do glukozy i ziarno dalej kiełkuje? A w reszcie zostało to zahamowane? I dlaczego przy 4. ziarnie jest taka sama sytuacja jak przy 2. i 3.?
Czy problemem badawczym będzie tutaj: badanie obecności skrobi w kiełkujących ziarnach jęczmienia? Czy może raczej badanie warunków kiełkowania ziaren jęczmienia? I dlaczego taki problem badawczy? Preferuję podpowiedzi zamiast gotowców =]
Z góry dziękuję za pomoc.
Przygotowano płaskie naczynie z żelem agarowym zawierającym skrobię. Do tego żelu wetknięto kiełkujące 4 ziarna jęczmienia, które odpowiednio przygotowano:
ziarno 1 - przecięto na połowę
ziarno 2 - przecięto na połowę i przetrzymano 5 min we wrzącej wodzie
ziarno 3 - przecięto na połowę i wymoczono przez 5 min w kwasie siarkowym (nie podano którym =])
ziarno 4 - pozostawiono w całości (nie przecięto).
Uwaga: ziarna jęczmienia zawierają skrobię oraz enzym, który rozkłada ten węglowodan do glukozy podczas kiełkowania.
Po 15 godzinach na żel agarowy z tymi ziarnami naniesiono jodynę. Okazało się, że ciemnoniebieskie zabarwienie uzyskał cały żel agarowy poza miejscem wokół połówek ziarna 1.
a) sformułuj problem badawczy do tego doświadczenia
b) wyjaśnij wynik tego doświadczenia
Logiczne jest, że jodyna będzie zabarwiała miejsca ze skrobią na ciemnoniebiesko, bo płyn Lugola tak właśnie barwi skrobię ( cząsteczki skrobi absorbują jod). Skoro w pierwszym nie ma skrobi, to znaczy, że enzym zdążył rozłożyć skrobię do glukozy i ziarno dalej kiełkuje? A w reszcie zostało to zahamowane? I dlaczego przy 4. ziarnie jest taka sama sytuacja jak przy 2. i 3.?
Czy problemem badawczym będzie tutaj: badanie obecności skrobi w kiełkujących ziarnach jęczmienia? Czy może raczej badanie warunków kiełkowania ziaren jęczmienia? I dlaczego taki problem badawczy? Preferuję podpowiedzi zamiast gotowców =]
Z góry dziękuję za pomoc.