Strona 1 z 1

Wpływ soku pomidora i octu na kiełkowanie rzeżuchy

: 24 sty 2012, o 15:24
autor: mariola2608
Jak w tytule.
Zrobiłam doświadczenie, ale nie mogłam zbadać pH soku i octu, bo nie miałam papierków wskaźnikowych
1) Jakie pH może mieć pomidor i jakie 10% ocet? (w doświadczeniu pH dwóch substancji miało być takie samo)
2) Ocet na pewno hamuje kiełkowanie nasion rzeżuchy. a pomidor?
3) Może natknęliście się na podobne doświadczenia? Bardzo proszę o linki do podobnych stron

Re: Wpływ soku pomidora i octu na kiełkowanie rzeżuchy

: 24 sty 2012, o 15:58
autor: zoo_
Ocet to roztwór kwasu, więc odczyn ma kwaśny, to samo z pomidorem.
Jeżeli ocet hamuje kiełkowanie nasion, to zapewne pomidor też, ponieważ ma na to wpływ kwaśne środowisko (optimum dla rzeżuchy to, z tego co wyczytałam, obojętne).

Re: Wpływ soku pomidora i octu na kiełkowanie rzeżuchy

: 31 sty 2012, o 18:18
autor: mariola2608
OK - dzięki

Re: Wpływ soku pomidora i octu na kiełkowanie rzeżuchy

: 31 sty 2012, o 18:24
autor: mariola2608
A wiecie może, na jakich stronach można znaleźć uzasadnienia do doświadczenia? (sorki za rymy )

Re: Wpływ soku pomidora i octu na kiełkowanie rzeżuchy

: 1 lut 2012, o 14:29
autor: zoo_
Uzasadnienia do tego doświadczenia na tacy pewnie nie dostaniesz. Musisz poszukać gdzieś w fizjologii roślin o pH podłoża i poczytać jaki to ma wpływ na rozwój rośliny + jakie wymagania ma rzeżucha jakoś to ze sobą połączyć i napisać.

Re: Wpływ soku pomidora i octu na kiełkowanie rzeżuchy

: 1 lut 2012, o 17:01
autor: mariola2608
Dobra - tak będę robić.
Dzięki