Strona 1 z 1
Problem badawczy i próba kontrolna
: 12 lut 2012, o 20:16
autor: NamelessOne
Do dużej kolby stożkowej wlano 0,2 dm3 15% roztworu sacharozy i dodano 20 g świeżych drożdży. Otwór kolby zatkano korkiem, przez który wprowadzono szklaną rurkę z wodą wapienną. W celu odizolowania powietrza do otwartego ramienia rurki wlano nieco oleju. Tak przygotowany zestaw pozostawiono na tydzień w ciepłym miejscu.
a) Sformułuj problem badawczy do tego doświadczenia.
b) Przedstaw projekt próby kontrolnej do tego doświadczenia.
Za pomoc z góry dziękuję.
Re: Problem badawczy i próba kontrolna
: 21 lut 2012, o 16:44
autor: Misia301093
Czy PK będzie identycznym zestawem pozbawionym wody wapiennej ? Nie wiem , jaki podać problem badawczy.Z tego co wiem to Drożdże rozkładają sacharozę do alkoholu etylowego.
Mam nadzieję,że ktoś odpowie na to pytanie,bo ja również nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Re: Problem badawczy i próba kontrolna
: 21 lut 2012, o 16:51
autor: AnnaWP
Próba kontrolna to np. sacharoza w roztworze bez drożdży. Woda wapienna mętnieje przy CO2, bez drożdży nie będzie oddychania i nie pojawi się CO2.
Problem to pytanie np. czy .?
Re: Problem badawczy i próba kontrolna
: 21 lut 2012, o 17:15
autor: Misia301093
Czy drożdże przeprowadzają fermentacje ?
Re: Problem badawczy i próba kontrolna
: 21 lut 2012, o 17:37
autor: AnnaWP
Zostawiłabym oddychanie komórkowe, bo dopóki drożdże mają tlen, dopóty robią normalne oddychanie tlenowe, nie musi to być fermentacja.