Strona 1 z 1

Doświadczenie problem badawczy

: 21 maja 2014, o 20:04
autor: Wesoła Ameba
Jaki będzie tutaj problem badawczy?

Re: Doświadczenie problem badawczy

: 21 maja 2014, o 20:40
autor: Giardia Lamblia
Czy pepsyna wykazuje czynność enzymatyczną (rozkłada białko) w pH obojętnym/kwasowym? (jak obojętnym to hipoteza brzmi, że nie jak kwasowym to brzmi, że tak)

Skąd to wiadomo? Ano należy pomyśleć po co ta pepsyna do rozłożenia białka. Skąd wiadomo czy zadziałała? Jak nie, to coś nam się wytrąci w wyniku gotowania (białko zdenaturuje), jak tak, to nie będzie miało co denaturować.
Ale autor zadania dał też HCl! No właśnie, przecież pepsyna nie działa w pH powyżej 6,5, więc należy uwzględnić również i to. HCl jest mocnym kwasem, łatwo nam obniży pH. Jest obecny w żołądku, tam gdzie pepsyna pracuje.
Łączymy informacje i mamy problem badawczy.