Strona 1 z 1

Praca badawcza - allelopatia orzecha włoskiego

: 5 sie 2015, o 14:21
autor: Konrad z Gdańska
Witam

Mój temat pracy badawczej to:
Allelopatyczny wpływ wywaru z liści orzecha włoskiego (Juglans regia L.) na kiełkowanie ogórka melona (Cucumis melo L.), pomidora zwyczajnego (Lycopersicon esculentum L.) oraz cebuli zwyczajnej (Allium cepa L.).

Wiem, że praca nie jest wybitnie ambitna i wymyślna. Moje pytania są takie:
-czy mogę rozwinąć temat już po zgłoszeniu i zająć się też wzrostem roślin?
-czy roślina jest w stanie wyrosnąć na szalce tak, aby dało się zbadać?
-co do wywaru, są to liście orzecha włoskiego (100g na litr) gotowane w wodzie destylowanej, następnie płyn przesączony. Myślałem, żeby rozcieńczyć go w stosunkach 1:2, 1:4, 1:8. Czy to nie będzie zbyt mocne dla roślin?

Re: Praca badawcza - allelopatia orzecha włoskiego

: 5 sie 2015, o 17:43
autor: AnnaWP
Myślę, że nasiona wykiełkują.
Pozostałabym przy kiełkowaniu, ewentualnie dodaj i rozwój siewki".
Lepiej brzmi na przykładzie".

Nie potrzebnie dajesz trzy gatunki. I dlaczego te? Może zostaw dwa? Mógłby nawet być jeden, ale jak chcesz iść w ilość, to dwa.

Może, ale nie musi okazać się za silne (nie wiem), ale wtedy po tygodniu, max 10 dniach możesz poprawić metodykę i wysiać jeszcze raz, z mniejszymi dawkami. Rozwój siewki możesz ocenić nawet po dwóch tygodniach od wysiania, więc nie ma dramatu.

Temat poprawny, nie ma powodu do udziwniania go. Allelopatia to ciekawy i ważny gospodarczo temat.