[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 76: DOMDocument::loadXML(): EntityRef: expecting ';' in Entity, line: 5
Biolog.pl • drożdże -kilka pytan
Strona 1 z 1

drożdże -kilka pytan

: 4 mar 2011, o 19:57
autor: babicz9
witam
temat troche bedzie mieszany o drożdżach i olimpiadzie
wiec zaczynamy
planuje wystartowac w tegorocznej olimpiadzie biologicznej i rozmyslalem nad doswiadczeniem z drozdzami i roznymi odczynnikami
i z tego co sie orientuje dobrze jest zrobic doswiadczenie w ktorym nie bedzie tzn wynikow polowkowych a wiec w moim przypadku zakladalem ze dany odczynnik albo zahamuje proces fermentacji albo nic do niej nie wniesie<brak wyraznych zmian
pytanie jest tylko takie czy te doswiadczenie jest wykonywalne w warunkach domowych i jakie mam wybrac odczynnikiltchce aby mniej wiecej polowo zahamowala a polowa nic nie zrobila i ich ogola liczba to 8-10 jak bedzie trzeba to dodam do jakich odczynnikow moge miec swobony dostepltoczywisci poza takimi jak sol cukier bo to, to kazdy ma
licze na pomoc i pozdrawiam

Re: drożdże -kilka pytan

: 15 mar 2011, o 20:04
autor: babicz9
mam kolejne pytanie jak dziala na grzyby/drozdze woda utlenionalth2o2 oraz etanol

Re: drożdże -kilka pytan

: 10 kwie 2011, o 12:32
autor: Jakusz
Woda utleniona zrobi z nich masakrę

Etanol jest tolerowany przez drożdże do pewnego stężenia zależnie od gatunku. Są drożdże, które przeżyją wyższe stężenie, inne giną w niższym - stąd mamy niektóre trunki, do których nie jest dolewany alkohol, ale posiadające różną zawartość alkoholu. W trakcie fermentacji etanolowej cukrów jako produkt uboczny wydalany jest przez drożdże właśnie etanol. Gromadzi się w środowisku, aż w końcu staje się dla nich toksyczny.

Nie rozumiem podejścia, że w eksperymentcie ma nie być wyników połówkowych. Dobrze zaplanowany eksperyment może pokazać pewne zależności np. wzrost drożdży w zależności od ilości cukru dodanego do pierwotnej pożywki.