Izolacja biomasy drożdży - poszukiwana metoda
: 12 cze 2013, o 11:46
W ramach pracy badawczej na olimpiadę biologiczną postanowiłem zbadać wpływ różnych źródeł energii na szybkość przyrostu biomasy drożdży piekarniczych Saccharomyces cerevisiae.
Większa część zagadnień dotyczących tej pracy została mnie przeze mnie przeanalizowana i opisowo przygotowana (dla ułatwienia pracy i pewności, że będę wiedział jak postępować w danej sytuacji). Niestety pojawiły się pewne zagadnienia z którymi nie jestem w stanie sobie poradzić. Moim głównym problemem jest fakt, że nie wiem jak w domowych warunkach przy użyciu dostępnego domowego sprzętu mam dokonać porównania przyrostu biomasy u drożdży po określonym czasie hodowli.
Potrzebuję pomysłu na to, aby móc oddzielić biomasę (drożdże piekarnicze) od składników pożywki występującej w mojej hodowli (przykładowy skład pożywki: agar, woda, szereg mikropierwiastków w postaci soli). Czytając pewną pracę badawczą dotyczącą podobnej hodowli dowiedziałem się, że jednym ze sposobów izolacji biomasy jest poddanie jej działaniu przyśpieszenia znacznie większego od ziemskiego (w wirówce) w celu uzyskania osadu rozdzielonego według gradientu gęstości. Niestety takiej wirówki nie posiadam, nie będę w stanie raczej z takiej nigdzie skorzystać, a zakup byłby raczej ostatecznością (wolałbym się obyć bez tego). Pozyskanie takiego sprzętu jest problematyczne, jednak wpadłem na pewien inny pomysł, czy mógłbym w zamian za wirówkę użyć sokowirówki, która spełniałaby wymogi dotyczące ilości obrotów na minutę? (w przypadku pracy badawczej, którą czytałem zastosowano 3500 obrotów na minutę co sokowirówki są w stanie wykonać). Jeśli nie mógłbym to w jaki inny sposób zbadać przyrost biomasy? Proszę o jakiekolwiek sugestie i myśli, bo powoli kończą mi się pomysły jak ten problem rozwiązać.
Większa część zagadnień dotyczących tej pracy została mnie przeze mnie przeanalizowana i opisowo przygotowana (dla ułatwienia pracy i pewności, że będę wiedział jak postępować w danej sytuacji). Niestety pojawiły się pewne zagadnienia z którymi nie jestem w stanie sobie poradzić. Moim głównym problemem jest fakt, że nie wiem jak w domowych warunkach przy użyciu dostępnego domowego sprzętu mam dokonać porównania przyrostu biomasy u drożdży po określonym czasie hodowli.
Potrzebuję pomysłu na to, aby móc oddzielić biomasę (drożdże piekarnicze) od składników pożywki występującej w mojej hodowli (przykładowy skład pożywki: agar, woda, szereg mikropierwiastków w postaci soli). Czytając pewną pracę badawczą dotyczącą podobnej hodowli dowiedziałem się, że jednym ze sposobów izolacji biomasy jest poddanie jej działaniu przyśpieszenia znacznie większego od ziemskiego (w wirówce) w celu uzyskania osadu rozdzielonego według gradientu gęstości. Niestety takiej wirówki nie posiadam, nie będę w stanie raczej z takiej nigdzie skorzystać, a zakup byłby raczej ostatecznością (wolałbym się obyć bez tego). Pozyskanie takiego sprzętu jest problematyczne, jednak wpadłem na pewien inny pomysł, czy mógłbym w zamian za wirówkę użyć sokowirówki, która spełniałaby wymogi dotyczące ilości obrotów na minutę? (w przypadku pracy badawczej, którą czytałem zastosowano 3500 obrotów na minutę co sokowirówki są w stanie wykonać). Jeśli nie mógłbym to w jaki inny sposób zbadać przyrost biomasy? Proszę o jakiekolwiek sugestie i myśli, bo powoli kończą mi się pomysły jak ten problem rozwiązać.