Nikt nie przeprowadzał badań długoterminowych na ludziach jeśli chodzi o żywność GMO. Na jakiej podstawie można więc powiedzieć że nie szkodzi? Chyba tylko dlatego że po prostu nie zbadano skutków spożycia GMO. A do dostępnej żywności GMO stosuje się głównie dwie mutacje:
1) Uodporniające roślinę na środki CHWASTOBÓJCZE (a więc generalnie SZKODLIWE dla człowieka, przyrody), które się oczywiście KUMULUJĄ w spożywanej roślinie,
2) Sprawiające że sama roślina PRODUKUJE substancje zabójcze( TRUCIZNY) dla szkodników, które się oczywiście SPOŻYWA z rośliną.
Efektem tych mutacji i spożywania GMO jest po prostu SPOŻYWANIE CHEMICZNYCH TRUCIZN o niezbadanych skutkach.
Ankieta o GMO
Re: Ankieta o GMO
To nie jest wątek na takie dyskusje, jest już kilka na ten temat. Zamyka więc go. Kwestia produkcji toksyn przeciwowadzich np. toksyny Bt została już omówiona i Twoja wypowiedz wskazuje, że należałoby poczytać na ten temat więcej (w skrócie - toksyna Bt [białko] nie łączy się z receptorami w jelicie u człowieka, więc nie ma powodu do obaw, bo nie ma żadnej aktywności w przewodzie pokarmowym)
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 2 Odpowiedzi
- 11417 Odsłony
-
Ostatni post autor: klimo
5 wrz 2016, o 19:43
-
-
POMÓŻCIE! ankieta dla studentów medycyny- praca naukowa
autor: aspirin1 » 8 sty 2017, o 21:39 » w Medycyna na studiach - 0 Odpowiedzi
- 14314 Odsłony
-
Ostatni post autor: aspirin1
8 sty 2017, o 21:39
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość