Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Pojawiło się w dyskusji hasło - złotego ryżu.
Mało jednak kto wie że doświadczenia nad jego wykorzystaniem były pierwszymi prowadzonymi bez zgody i wiedzy zainteresowanych konsumentów, którymi były dzieci.
I co się okazało po tych doświadczeniach - np. że przyswajalność witaminy A jest bardzo mała ze względu na brak rozpuszczalnika witaminy (tłuszcz) w diecie osób dla których ten ryż stworzono
Po co prowadzić dystrybucję złotego ryżu jak są inne produkty, które przy prawidłowej dystrybucji w pełni pokryją zapotrzebowanie dzieci na witaminę A (w pełni przyswajaną)
Mało jednak kto wie że doświadczenia nad jego wykorzystaniem były pierwszymi prowadzonymi bez zgody i wiedzy zainteresowanych konsumentów, którymi były dzieci.
I co się okazało po tych doświadczeniach - np. że przyswajalność witaminy A jest bardzo mała ze względu na brak rozpuszczalnika witaminy (tłuszcz) w diecie osób dla których ten ryż stworzono
Po co prowadzić dystrybucję złotego ryżu jak są inne produkty, które przy prawidłowej dystrybucji w pełni pokryją zapotrzebowanie dzieci na witaminę A (w pełni przyswajaną)
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Ja napisałam.
Oczywiście, że są inne produkty. Problemem jest to, że awitaminoza dotyczy populacji żyjących na ryżu i nie mających za bardzo możliwości poprawy diety. A prowitamina, jak to prowitamina. Nie gorsza od tej z marchwi.
A zarzut o braku zgody pacjentów jest trochę niepoważny - czy zbojkotujemy firmy farmaceutyczne niemieckie za udział w holokauście? Wszak popularny producent aspiryny testował leki na więźniach.
Ponieważ problem dotyczy w dużej mierze Chin, nie powinno nikogo dziwić, że nie pytali o zgodę. Nie wpływa to jednak na to, czy metoda działa, czy nie.
Znam jedynie prace określające zawartość beta-carotenu w różnych odmianach. Czy mogę prosić o źródło tych badań?
Oczywiście, że są inne produkty. Problemem jest to, że awitaminoza dotyczy populacji żyjących na ryżu i nie mających za bardzo możliwości poprawy diety. A prowitamina, jak to prowitamina. Nie gorsza od tej z marchwi.
A zarzut o braku zgody pacjentów jest trochę niepoważny - czy zbojkotujemy firmy farmaceutyczne niemieckie za udział w holokauście? Wszak popularny producent aspiryny testował leki na więźniach.
Ponieważ problem dotyczy w dużej mierze Chin, nie powinno nikogo dziwić, że nie pytali o zgodę. Nie wpływa to jednak na to, czy metoda działa, czy nie.
Znam jedynie prace określające zawartość beta-carotenu w różnych odmianach. Czy mogę prosić o źródło tych badań?
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
W takim razie czemu nie przestaniemy pytać o zgodę pacjentów w klinikach, czy chcą aby testować na nich nowe leki? Przecież to to samo.A zarzut o braku zgody pacjentów jest trochę niepoważny
Holocaust był ponad 70 lat temu, a teraz mamy coś takiego jak prawa człowieka których się raczej powinno przestrzegać.
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Oj, czyżbyśmy dawali przyzwolenie na inne standardy etyczne dla chińskich naukowców?
To mnie właśnie przeraża , tylko 60 chińskich dzieci.
Może za jakiś czas przeczytamy o 60 małych polaczkach? ajcn.nutrition.org/content/96/3/658
china.org.cn/china/Off_the_Wire/2012-12/06/content_27337035.htm
Nie wiem o żródła jakich badań ci chodzi. Dla mnie jednak w świetle tak wielkiej tragedii jaką jest śmierć milionów dzieci z powodu braku witaminy A rozwiązaniem jest np. suplement podawany w w/w badaniach.
To mnie właśnie przeraża , tylko 60 chińskich dzieci.
Może za jakiś czas przeczytamy o 60 małych polaczkach? ajcn.nutrition.org/content/96/3/658
china.org.cn/china/Off_the_Wire/2012-12/06/content_27337035.htm
Nie wiem o żródła jakich badań ci chodzi. Dla mnie jednak w świetle tak wielkiej tragedii jaką jest śmierć milionów dzieci z powodu braku witaminy A rozwiązaniem jest np. suplement podawany w w/w badaniach.
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Dodatkowo zastanawia fakt braku innych badań (niż na ludziach) odnośnie przyswajalności prowitaminy.
Tego jak ona zachowuje się przy dłuższym przechowywaniu ziarna ryżu(utlenianie i rozkład pod wpływem światła). Brak jest badań na temat faktycznej zawartości b-karotenu w złotym ryżu (w badaniach oznaczono tylko ogólną zawartość karoteniodów)
Brak jest badań na temat jak termiczna obróbka ryżu wpływa na zawartość b-karotenu.
Tego jak ona zachowuje się przy dłuższym przechowywaniu ziarna ryżu(utlenianie i rozkład pod wpływem światła). Brak jest badań na temat faktycznej zawartości b-karotenu w złotym ryżu (w badaniach oznaczono tylko ogólną zawartość karoteniodów)
Brak jest badań na temat jak termiczna obróbka ryżu wpływa na zawartość b-karotenu.
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Chodziło o źródła na temat niepowodzenia w stosowaniu złotego ryżu.
To, dane przez Ciebie, malgosi35, mówi, że działa.
"In summary, the high bioconversion efficiency of GR β-carotene to vitamin A shows that this rice can be used as a source of vitamin A. GR may be as useful as a source of preformed vitamin A from vitamin A capsules, eggs, or milk to overcome VAD in rice-consuming populations.
A co do etyki:
Ależ wytyczne etyczne są ważne i powinny być respektowane.
Jednak nawet jeżeli dane pozyskano kiedyś w nieetyczny sposób, nie oznacza to, że należy je wyrzucić do kosza. Możemy domagać się kar itd. ale dane są danymi, o ile metodycznie i merytorycznie pozyskano je w rzetelny sposób.
Dlatego w kontekście samych danych ten argument nie ma znaczenia.
A Polaczków badanych bez ich zgody było już sporo w znacznie ciekawszych badaniach.
To, dane przez Ciebie, malgosi35, mówi, że działa.
"In summary, the high bioconversion efficiency of GR β-carotene to vitamin A shows that this rice can be used as a source of vitamin A. GR may be as useful as a source of preformed vitamin A from vitamin A capsules, eggs, or milk to overcome VAD in rice-consuming populations.
A co do etyki:
Ależ wytyczne etyczne są ważne i powinny być respektowane.
Jednak nawet jeżeli dane pozyskano kiedyś w nieetyczny sposób, nie oznacza to, że należy je wyrzucić do kosza. Możemy domagać się kar itd. ale dane są danymi, o ile metodycznie i merytorycznie pozyskano je w rzetelny sposób.
Dlatego w kontekście samych danych ten argument nie ma znaczenia.
A Polaczków badanych bez ich zgody było już sporo w znacznie ciekawszych badaniach.
[Link] Transgenic expression of bean alpha-amylase inhibitor
A polecam lekturę:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16277398
To apropo nieszkodliwości żywności GMO
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16277398
To apropo nieszkodliwości żywności GMO
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Tak działa, żle się wyraziłam, ale brak jest w publikacjach danych na temat całokształtu diety królików doświadczalnych w odniesieniu do diety sprzed badań czy diety innych ludzi.AnnaW_UO pisze:Chodziło o źródła na temat niepowodzenia w stosowaniu złotego ryżu.
To, dane przez Ciebie, malgosi35, mówi, że działa.
"In summary, the high bioconversion efficiency of GR β-carotene to vitamin A shows that this rice can be used as a source of vitamin A. GR may be as useful as a source of preformed vitamin A from vitamin A capsules, eggs, or milk to overcome VAD in rice-consuming populations.
Miałam gdzieś artykuł na temat przyswajalności przy braku tłuszczy w diecie - jak znajdę to podam.
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
A więc jeszcze raz:
oczywiście, że badania wykryją wiele szkodliwości w uprawach GMO. Przyczyną jest to, że tworząc nowe odmiany w dowolny sposób narażamy się na tworzenie form szkodliwych.
Interesujące byłoby np. porównanie 30 odmian otrzymanych klasycznie (przez napromieniowanie lub traktowanie mutagenami nasion, albo zbożnym czekaniem aż coś samo zmutuje) i 30 odmian GMO.
Porównanie jednej odmiany z jedną odmianą daje ogromne ryzyko albo nieopatrznego zachwytu GMO, albo nieopatrznego odrzucenia niewinnej odmiany, która nie różni się od innej odmiany naturalnej, niż ta zbadana. Albo różni się, ale nie jest bardziej szkodliwa.
A oczywiste jest, że przy braku tłuszczu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach nie będą praktycznie przyswajane, więc to nie jest dla mnie kontrowersyjne, nie musisz tego mi udowadniać.
Jednak do potraw zwykle nieco tłuszczu trafia, nawet do gotowanego ryżu, więc chyba zagadnienie jest nieistotne. A jeżeli nie trafia, to mamy większy problem niż sama witamina A.
oczywiście, że badania wykryją wiele szkodliwości w uprawach GMO. Przyczyną jest to, że tworząc nowe odmiany w dowolny sposób narażamy się na tworzenie form szkodliwych.
Interesujące byłoby np. porównanie 30 odmian otrzymanych klasycznie (przez napromieniowanie lub traktowanie mutagenami nasion, albo zbożnym czekaniem aż coś samo zmutuje) i 30 odmian GMO.
Porównanie jednej odmiany z jedną odmianą daje ogromne ryzyko albo nieopatrznego zachwytu GMO, albo nieopatrznego odrzucenia niewinnej odmiany, która nie różni się od innej odmiany naturalnej, niż ta zbadana. Albo różni się, ale nie jest bardziej szkodliwa.
A oczywiste jest, że przy braku tłuszczu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach nie będą praktycznie przyswajane, więc to nie jest dla mnie kontrowersyjne, nie musisz tego mi udowadniać.
Jednak do potraw zwykle nieco tłuszczu trafia, nawet do gotowanego ryżu, więc chyba zagadnienie jest nieistotne. A jeżeli nie trafia, to mamy większy problem niż sama witamina A.
-
- Posty: 66
- Rejestracja: 4 kwie 2015, o 15:08
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Kiedyś byłem przeciwny GMO, wystarczyło się douczyć przede wszystkim z genetyki molekularnej i zdanie mam już zdecydowanie bardziej za, niż przeciwko, jednak wprowadzanie GMO powinno być kontrolowane rygorystycznymi przepisami.
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Ludzie są przeciwni GMO, bo nie wiedzą co to za skrót, a brzmi tak strasznie. Podobnie jest teraz ze szczepieniami - wystarczyło, że jakiś troll rzucił hasłem To szkodzi i od razu wszyscy wpadli w panikę i przestali się szczepić, nagle doszli do wniosku, że lekarze kompletnie nie znają się na swoim fachu i że oni wiedzą od nich lepiej, no bo przecież mieli biologię w podstawówce i przeczytali mądry artykuł w gazecie. W konsekwencji szkodzą sobie zamiast pomagać.
-
- Posty: 66
- Rejestracja: 4 kwie 2015, o 15:08
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
GMO ma wg mnie jeden wielki plus - mniejsza konieczność różnych oprysków.
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Nie jest wiadome czy organizmy i mikroorganizmy modyfikowane genetycznie nie włączają różnych mechanizmów obronnych przed obcym DNA o ile je posiadają.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 0 Odpowiedzi
- 21181 Odsłony
-
Ostatni post autor: decadence555
2 gru 2015, o 17:23
-
- 0 Odpowiedzi
- 15567 Odsłony
-
Ostatni post autor: dobrybotanik
2 cze 2018, o 09:07
-
-
Teoria pola krystalicznego- skąd się bierze 4/9
autor: tomaszp » 21 cze 2014, o 19:10 » w Chemia nieorganiczna - 0 Odpowiedzi
- 14155 Odsłony
-
Ostatni post autor: tomaszp
21 cze 2014, o 19:10
-
-
-
Czy wszystkie stałe zależą od temperatury?
autor: dominikowy » 9 mar 2015, o 14:53 » w Chemia w szkole i na studiach - 2 Odpowiedzi
- 6050 Odsłony
-
Ostatni post autor: dominikowy
9 mar 2015, o 21:25
-
-
-
Czy wszystkie ptaki mają dzioby?
autor: minnie_the_moocher » 7 lip 2014, o 17:06 » w Biologia w szkole - 3 Odpowiedzi
- 7659 Odsłony
-
Ostatni post autor: tomek93
9 lip 2014, o 11:02
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość